Aanbid geen enkele goeroe!

Aanbid geen enkele goeroe!

22 augustus 2019 Uit Door Annamaria de Jong

Wij mensen hebben het maar zwaar. We zijn voortdurend op zoek naar geluk, vrijheid en liefde en lijken het steeds niet te vinden. Gelukkig krijgen we hulp van goeroes. Toch?

Sadguru

Op Facebook las ik een paar dagen gelden een artikel over Sadguru, een immens populaire goeroe uit India. Mijn haren gingen recht overeind staan: dat kwam me bekend voor! Osho (Bhagwan) was ook een gevierde goeroe in zijn tijd. Nu dus weer eentje voor wie een massa mensen buigt. Ook Mooji is een geliefde goeroe die niet vies is van een beetje aandacht. In mijn blog ‘Verheerlijking van leiders’ vind je meer informatie over deze spirituele leiders. En anders YouTube je er maar op los.

Aanbidders

Het laat mij niet los, deze verheerlijking van mensen. Want dat zijn goeroes, doodnormale mensen die door hun charisma en welbespraaktheid vele volgers krijgen. Ik noem het aanbidden, omdat de volgers van goeroes vaak blindelings geloven en uitvoeren wat deze hen adviseert of verplicht. Gevaarlijke business (zie ‘Wild, wild country’ op Netflix)!

Leegte in jezelf

Waarom geloven mensen blindelings in goeroes? Omdat ze denken bij hem of haar het geluk, de vrede, vrijheid en liefde kunnen vinden. Want hoeveel geld we ook hebben, lieve vrienden, een perfecte partner, leuke kinderen, een mooie baan, het is het toch vaak net niet. We willen minimaal altijd tevreden zijn, dus gaan we op zoek naar iets of iemand die de leegte in onszelf kan vullen.

Permanente verlichting

Maar wat gebeurt er als we die leegte gevuld hebben met de mooie woorden of oefeningen die iemand anders ons voorschotelt? Dan willen we er ook weer meer van. We zijn onverzadigbaar als het gaat om de jacht op geluk. Die goeroes hebben we zelf in het leven geroepen. We hebben iemand nodig die ons vertelt hoe we moeten leven om permanente verlichting te vinden. Daar zijn we zelf blijkbaar niet slim genoeg voor.

Eigen ervaring

Ik spreek uit eigen ervaring hoor. Ik heb ook een tijdlang gebiologeerd naar Mooji filmpjes gekeken en heb hem zelfs bezocht in Portugal. En waarom? Omdat ik vond (en nog steeds vind) dat hij zinvolle dingen verkondigt. Dat is het punt ook niet. Maar mensen raken verblind door de uitstraling van goeroes en gaan niet meer hun eigen weg. Ze volgen slaafs de weg die door de desbetreffende goeroe wordt voorgeschreven als de juiste. De verlichting die mensen ervaren is meestal maar tijdelijk. En dus kunnen goeroes goed leven van hun volgers, want ze komen steeds terug om even bij te tanken.

Aanbid niemand

Maar goed, hoe kom je dan tot verlichting? Soms gaat dat vanzelf, heb je genoeg aan één flits (zoals bijvoorbeeld Eckhart Tolle), meestal is er meer voor nodig. Soms ook hulp van buiten jezelf. En dat is prima. Ga op zoek naar iemand die je een spiegel voor kan houden, die je aanwijzingen kan geven waar je wat mee kan. Maar alsjeblieft, ga niemand aanbidden. De geschiedenis heeft uitgewezen dat het blindelings volgen van iemand voor veel kwaad kan zorgen.

Je bent al verlicht

En die leegte die we allemaal weleens voelen, wil misschien wel gevoeld worden. De boosheid is er vaak niet voor niets. verdriet hebben hoort bij het leven. Net als de liefde, het geluk, de vrijheid en de vrede die we op momenten kunnen ervaren. Maar wij zijn niet de ervaringen, die komen alleen maar voorbij. Ik geloof dat we allemaal al verlicht zijn, maar dat we dat niet doorhebben, omdat we ons teveel verbonden voelen met onze ervaringen.

Maar ik ga hier niet de goeroe uithangen, daar zijn anderen voor ; )