Drankje of blowtje?

Drankje of blowtje?

24 juni 2019 0 Door Annamaria de Jong

Zonder wiet of alcohol door het leven? Houden zo! Maar misschien neem je regelmatig een drankje. Of blow je wel eens, voor de lol of om medische redenen. Wat is beter: alcohol of een jointje?

Ervaring

Met beide middelen heb ik ervaring: als puber heb ik regelmatig wiet gerookt en kon ik in de kroeg aardig wat biertjes achterover slaan. Nu ik ouder ben, is mijn gebruik een stuk gematigder, want ik heb geen zin in een kater de volgende dag. Tabak roken doe ik niet, maar je kunt tegenwoordig ook wietolie en thc liquid (e-sigaret vloeistof) krijgen. Aan een beetje heb ik genoeg om lekker ontspannen te kunnen slapen.

Gezondheid

Ik probeer zo gezond mogelijk te leven, maar neem toch graag dat wijntje bij het eten en wietolie voor het slapen gaan. Het brengt mij in een relaxte staat en zorgt voor een goede nachtrust. Maar toch, steeds vaker hoor ik in mijn hoofd een waarschuwend stemmetje dat mij vertelt dat ik mijn best wel kan doen om gezonder te leven, maar dit verpruts door de alcohol en thc (psychoactieve stof in cannabis). Is dat zo?

Onderzoek

Tijd voor onderzoek dus. Op het internet kun je van alles vinden over de voordelen en vooral nadelen van alcohol- en cannabisgebruik. Ik kan niet alles vermelden, maar dit zijn voor mij belangrijke punten die ik ben tegengekomen. Op Business Insider lees ik onder andere:

 • In Amerika zijn in 2014 meer dan 30.000 mensen gestorven aan alcoholgerelateerde gevolgen. Tel je ongelukken en moorden mee, kom je uit op 90.000 mensen. Volgens de Amerikaanse DEA (Drug Enforcement Administration) zijn er geen sterfgevallen die direct aan wietgebruik kunnen worden gerelateerd.
 • Uit onderzoek blijkt dat gebruikers van marihuana minder verslaafd raken dan de alcoholgebruikers.
 • Marihuana versnelt je hartslag, maar het risico op een hartaanval wordt er niet door vergroot. Mensen die één glas alcohol per dag drinken hebben een lagere kans op een hartaanval dan geheelonthouders.
 • Alcohol is een belangrijke oorzaak voor kanker. Marihuana wordt niet in verband gebracht met kanker.
 • Zowel alcohol als wiet hebben een negatief effect op je geheugen.

Op de site De kennis van nu staat dat hoogleraar David Nutt beweert dat alcohol drieënhalf keer schadelijker is dan wiet.

Dit vind ik ook terug op HLN. Door onderzoek blijkt dat wiet minder verslavend en minder schadelijk is dan drank. Om de tien seconden sterft er ergens ter wereld iemand door toedoen van alcohol. Volgens een studie is wiet 114 keer minder dodelijk dan drank.

Verder onderzoek

Dit is maar een selectie van alles wat ik tegen ben gekomen op het internet over alcohol- en cannabisgebruik. Zoek vooral zelf verder als je meer wilt weten. Het is me in ieder geval duidelijk geworden dat alcohol veel schadelijker is dan thc. Maar ik ben verder gaan zoeken naar de gevolgen van cannabis. Het blijkt dat je aan wiet geestelijk verslaafd kunt raken. En dat het invloed heeft op je kortetermijngeheugen. Hierdoor vergeet je dingen die net gebeurd zijn. Verder kan cannabis verkeerd vallen en kun je een bad trip krijgen.

Voordelen van wiet

Behalve nadelen zijn er ook voordelen aan het gebruik van wiet. Voordelen van alcohol kan ik niet noemen omdat die er, behalve de ontspanning die het met zich mee kan brengen, niet zijn. De voordelen van wiet op een rijtje volgens Froot:

 • Wiet lijkt alzheimer te vertragen
 • Wiet bestrijdt pijn
 • Cannabis helpt mensen met ADHD
 • Marihuana kan verslavingen aan opiaten zoals morfine en codeïne helpen voorkomen
 • Bij lage doseringen helpt wiet tegen angsten
 • Cannabis lijkt kankercellen te doden
 • Wiet helpt bij neurologische aandoeningen en hersenschuddingen

Persoonlijke conclusie

Mijn eigen conclusie is dat ik per direct moet ophouden met meer alcohol te drinken dan één glaasje per dag. Wietolie of thc liquid is veel minder schadelijk en kan ik blijven gebruiken, zolang ik er niet geestelijk verslaafd aan raak. Bovendien lijken er ook voordelen vast te zitten aan het gebruik van wiet. Maar zoals ik deze blog al begon: als je zonder alcohol en wietloos door het leven gaat, houden zo!