Heeft Jort Kelder toch gelijk?

Heeft Jort Kelder toch gelijk?

19 januari 2018 Uit Door Annamaria de Jong

Afgelopen week keek ik naar een aflevering van de talkshow van Eva Jinek waarin Jort Kelder geconfronteerd werd met zijn uitspraak dat er vrouwen zijn die door hem verkracht willen worden. Is dat waar?

Geile vrouwen

Ik zou nooit verkracht willen worden door Jort Kelder. Hij is niet mijn type namelijk. Ooit ben ik zelf bijna verkracht en dat was een meer dan vervelende ervaring. Maar Jort bedoelde iets anders en daarin geef ik hem gelijk. Hij doelde erop dat er geile vrouwen rondlopen die hem lastig vallen met hun seksuele avances. Natuurlijk gebeurt het veel vaker andersom: er zijn genoeg mannen die hun pik achterna lopen en hun verstand ergens tijdelijk parkeren. Maar ook vrouwen zijn gewoon mensen met soms dierlijke verlangens.

Knipoog

Mijn partner heeft regelmatig te maken (gehad) met dit soort vrouwen. Door zijn beroep, hij is kunstenaar, en door zijn uitstraling trekt hij vrouwen aan die hem stalken, persoonlijk of via social media. Hij is meer dan eens seksueel benaderd door vrouwen en niet altijd even subtiel. En nee, hij vindt dit lang niet altijd leuk, maar hij is een aardig, invoelend mens en laat vriendelijk weten dat hij niet gediend is van bepaalde handelingen of uitspraken. Te vriendelijk vind ik soms, want sommige vrouwen zijn hardleers. Flirten vindt hij, net als ik, geen probleem. Maar tegenwoordig weet je, zeker als man, niet meer of het verantwoord is om een knipoog te geven aan een ander mens. Laat staan dat je een blik durft te werpen op de borsten of de kont. Voor je het weet ben je een klootzak met een # op je conto.

#metoo

Natuurlijk heeft #metoo gezorgd voor openheid over seksuele wantoestanden en dat is een goede ontwikkeling. Maar net als bij andere maatschappelijke bewegingen zijn er ook negatieve effecten. De jongvolwassen mannen die ik ken, weten soms werkelijk niet meer hoe ze zich moeten gedragen ten opzichte van vrouwen. Mannen hebben lang genoeg de wereld bestuurd zonder de kwaliteiten van vrouwen serieus te nemen. Dat is aan het veranderen en dat is een gunstige ontwikkeling. Maar laten we ervoor oppassen dat we het niet gaan omdraaien en de mannelijke kwaliteiten weggooien. Laten we het in godsnaam een keer samen doen, met respect en liefde voor elkaar.

Fifty shades

En dan nog een dingetje waar Jort het over had: dat er vrouwen zijn die graag genomen willen worden. Tot voor kort was iedereen in de ban van “Fifty shades of Grey”. Er mocht openlijk gepraat worden over de verlangens van sommige vrouwen om gedomineerd te worden. Maar nu, na de #metoo beweging is het not done om toe te geven dat een dergelijk idee je opwindend lijkt. What the fuck! Gedomineerd willen worden in een seksueel spel heeft niets te maken met ongelijkheid. Als partners daarvoor kiezen, is het aan hen en niet aan ons om daar een oordeel over te vellen.

Seksuele fantasieën

Heel lang geleden schaamde ik me dood, omdat ik ook weleens fantasieën had waarvan ik dacht dat ze niet normaal waren. Tot ik een boek las van Nancy Friday waarin vrouwen vertelden over hun seksuele fantasieën en ik voelde me daarna een meer dan normale vrouw. Iedereen, mannen en vrouwen, hebben hun eigen fantasieën en de meeste daarvan worden nooit uitgevoerd en zijn slechts alleen bedoeld voor de genoegens van de persoon zelf.

Zwart-wit

Gelijke behandeling van mannen en vrouwen, misschien is er nog een beetje strijd voor nodig, maar laten wij vrouwen daarin het goede voorbeeld geven. Mannen hoeven niet aan de schandpaal genageld te worden als ze in een live radio-uitzending iets zeggen dat bij nader inzien veel genuanceerder bedoeld was. Ik heb ook weleens zwart-wituitspraken gedaan waar ik later op terugkom, dat is menselijk.

Grenzen

En wat de geile vrouwen betreft die Jort of mijn partner seksueel agressief bejegenen: weet waar je grenzen liggen. Dat is toch ook wat we van mannen verwachten?!