Leef met muziek!

Leef met muziek!

22 juni 2018 Uit Door Annamaria de Jong

Ik hou van muziek, luister er graag naar en af en toe maak ik het zelf. Laatst hoorde ik een interview met professor Erik Scherder, waarin hij vertelt over wetenschappelijk onderzoek naar muziek.

Hersenhelften communiceren beter

Erik Scherder vertelde dat muziek een positieve uitwerking heeft op mensen, zowel op luisteraars als op muziekmakers zelf. De verbindingsbalk tussen beide hersenhelften wordt groter, zodat de helften beter met elkaar kunnen communiceren. Dat leeft een stuk makkelijker, want de (analytische) linkerhelft bestuurt andere dingen dan de (intuïtieve) rechterhelft. Dus als die twee meer verbinding hebben met elkaar, heb je meer mogelijkheden in je leven. Luisteren naar muziek dus! Of dat nu rap, klassiek, rock of country is, voor alle mensen en hun hersenen is er wel een muzieksoort die past.

Stress vermindert

Luisteren naar- en spelen van muziek vermindert chronische stress door het verlagen van het stresshormoon cortisol, las ik in een artikel. Dat blijkt nu wetenschappelijk bewezen te zijn. In mijn praktijk gebruik ik ook vaak muziek(-instrumenten) om mensen in een ontspannen staat te brengen. Lukt altijd! De reactie van mensen op muziek is universeel. Of je nu een Chinees, Nederlander of Amerikaan bent, de hersenen reageren identiek. Dus wil je relaxen, ga dan lekker muziek luisteren of maken.

Geluksgevoel

Luisteren naar muziek verhoogt ook de neurotransmitter dopamine, een stofje dat zorgt voor een geluksgevoel, net als bijvoorbeeld chocola. Hoe handig is dat! Waarschijnlijk herken je het zelf ook wel: als er een liedje wordt gespeeld waar je goede herinneringen aan hebt of gewoon mooi vindt, doet dat iets met je humeur. Ook andersom werkt het : als je in een verdrietige stemming bent en je luistert naar een droevig liedje, helpt het je om dieper in je emoties te duiken. Muziek met chocola is dus een gouden combinatie!

Muziektherapie

Veel patiënten hebben baat bij muziek, omdat muziek stress verlagend werkt. Een duidelijk voorbeeld is de reactie van Alzheimerpatiënten: als zij in een stadium zijn van weinig meer herkennen, wordt muziek (van vroeger) nog wel herkend. En vaak verlicht dat even de situatie waarin zij zich bevinden. Muziektherapeuten zijn soms de redding van patiënten, want zij kunnen met individuele therapie nog iets bereiken waar anderen niet meer bij kunnen komen. Bij pijn kan muziek ook helend werken, dus je hoeft voortaan niet meer in stilte je pijn te verbijten. Zet je versterker op tien en je zal je een stuk(je) beter voelen.

Imagine Pippi

Persoonlijk heb ik heel veel aan muziek (gehad). Als puber draaide ik de elpee “Imagine”van John Lennon bijna grijs. Jaha, ik was een emotionele puber die helemaal kon wegzinken in de muziek. Zoveel tranen heb ik gelaten, luisterend naar deze elpee. Maar het zorgde er ook voor dat ik me minder alleen voelde. Als jonger kind hoefde ik maar het liedje “Hai, Pippi Langkous” te horen en ik werd al vrolijk.

Troost

Tijdens het sterfbed van mijn man zong ik samen met mijn zoontje “There is a house in New Orleans” van The Animals. Dat zong zijn papa vaak als slaapliedje voor hem en zijn zus. Zo vertrouwd en intiem was deze muziek geworden, dat we het konden zingen voor mijn man die zijn eeuwige slaap in ging. Groot verdriet en diepe dankbaarheid voelden we. Later ben ik met mijn dochter in Lissabon als we op een terras zitten en ditzelfde lied live gespeeld wordt. We hoefden elkaar alleen even aan te kijken en wisten dat we hetzelfde dachten: hij is erbij hoor. Zo troostend kan muziek zijn.

Vlinders en power

Als mijn geliefde en ik elkaar nog maar net kennen en ons wordt gevraagd of we een verzoeknummer hebben, zeggen we tegelijkertijd: “Angie van the Stones”. Hoe romantisch! En nu krijg ik altijd vlinders in mijn buik als ik dit nummer hoor. Tot slot nog eentje: op het moment dat ik besluit ontslag te nemen, zing ik uit volle borst de regel “Fuck you, I won’t do what you tell me” mee van Rage Against the Machine. O, hoe heerlijk was het om die woede en frustratie eruit te kunnen schreeuwen op deze muziek. Als ik nu dit lied hoor, voel ik me energiek en krachtig, een oppeppende powersong voor mij.

Ssst!

Zo zijn er ontelbaar veel voorbeelden van mij, van jou, van iedereen, waar de juiste muziek kan zorgen voor een bepaalde gemoedstoestand. En nu wetende dat het ook nog goed voor je hersenen is, wat willen we dan nog meer dan muziek! Nou ja, af en toe is de stilte ook wel lekker, haha.