Steun alle vrouwen #Onceamonth

Steun alle vrouwen #Onceamonth

17 mei 2018 Uit Door Annamaria de Jong

Laatst hoorde ik in een radioprogramma iemand pleiten voor menstruatie-verlof. Ik ben voor, jij ook? Doe dan mee aan #onceamonth en laat je horen!

Elke maand bloeden

Het is weer zover: ook al ben ik vijftig plus één, mijn menstruatie kondigt zich nog maandelijks aan. En dat voelt kut! Mijn hoofd zit vol watten en dreunt als een gek. De rest van mijn lijf voelt aan als een defecte tank: zwaar, log en niet vooruit te branden. En dan nog de pijn in mijn rug en krampen in mijn buik, die aanvoelen als mini-weeën met zeer korte pauzes ertussen. Mijn humeur is ver beneden peil, alles wordt overgoten door een triestig, zuur sausje. En ik ben moe, hondsmoe, alle energie wordt uit me gezogen door die f*cking hormonen. Elke maand weer dat bloederige gedoe, ik ben er zo klaar mee. Was ik maar een man!

Hutje op de hei

Mannen, ze kunnen zich moeilijk voorstellen wat het is om iedere maand maar weer in een fysieke én psychische dip te zitten. Veel mannen vinden het maar lastig dat hun partner/collega’s/kennissen tijdelijk niet zichzelf zijn. Want dat is het: ik voel me totaal niet mezelf in mijn (pre)menstruele periode. Normaal leef ik nogal licht en luchtig, maar als er gebloed moet worden, verander ik in een depressieve olifant. Ik doe mijn best om aardig te zijn voor mijn omgeving, maar o wat kost dat een moeite. Ik zou me het liefst terugtrekken in een hutje op de hei. Maar ja, dat is niet acceptabel in onze maatschappij. In Nepal zitten vrouwen weer wel in een hutje tijdens hun menstruatie. Maar zij zijn verplicht zich af te zonderen tijdens bloedingen omdat ze als onrein worden beschouwd. Tss, deze vrouwen moeten dus boeten omdat ze bloeden, belachelijk. Ik weet niet hoe het precies in andere culturen toegaat, maar hier in Nederland ploeteren (pre-)menstruerende vrouwen gewoon door al voelen ze zich nog zo beroerd. Wat een onrecht!

#Onceamonth

Er mag weleens meer aandacht geschonken worden aan dit achterhaalde maatschappelijk gewenste gedrag. Mijn voorstel is om een nieuwe beweging in het leven te roepen: #Onceamonth. Allemaal de barricaden op om te strijden voor één dag menstruatie-verlof per maand, wereldwijd! En dan niet alleen de vrouwen, wat zou het mooi zijn als we samen met de mannen deze actie op touw kunnen zetten. Mannen: leef je in onze situatie in, stel dat je iedere maand kampt met verschrikkelijke darmkrampen, depressiviteit, gebrek aan energie, een lijf dat vocht vasthoudt, een lul-humeur etc. En dat er niets is dat verlichting kan brengen, je kunt het alleen maar doorstaan. Nogal vervelend toch? Dus laat #Onceamonth niet slechts een vrouwenzaak worden, maar wees solidair met de vrouwen en laten we samen vechten voor een zaak waar iedereen belang bij heeft. Want uitgeputte, verdrietige vrouwen in je omgeving die hun pijn moeten verbijten is toch ook niet zo leuk voor jullie mannen? En wat voor jullie niet zo leuk is, is voor een vrouw een marteling, dus wees een vent en steun #Onceamonth: een dag verlof per maand voor de vrouwen die het nodig hebben.

2020

Wat zou het geweldig zijn als hier in 2020 niet meer over gesproken hoeft te worden omdat het de normaalste zaak van de wereld is dat vrouwen eenmaal per maand hun bloedrecht kunnen claimen. Kom op, vrouwen én mannen, wie durft zijn nek uit te steken voor deze taboedoorbrekende kwestie?!