Zonder tevredenheid geen geluk

Zonder tevredenheid geen geluk

26 februari 2018 Uit Door Annamaria de Jong

Ik heb het wel een beetje gehad met spiritualiteit, met alle goeroes die een pad naar eeuwigdurend geluk aanbieden. Ben jij op zoek naar geluk, wees dan eerst tevreden met jezelf.

Shoppen

Geloof me, ik heb meer dan genoeg geshopt in deze wereld en ben volledig verzadigd geraakt. Opleidingen, cursussen, retraites, noem er een paar en ik ben er vast geweest. Ik ben reiki-master, heb cursussen gegeven over chakra’s, ontmoetingen gearrangeerd met gidsen, meditaties gegeven en wat al niet meer. En ja, het leek me zeer zinvol werk en ik had het gevoel dat ik er mensen daadwerkelijk mee kon helpen.

Spiritueel baden

Maar wat gebeurt er in de praktijk? De mensen die zich baden in spiritualiteit zijn meestal op zoek naar zichzelf (wie ben ik?) omdat ze allerlei moeilijkheden tegenkomen op hun levenspad. Ze zijn ook op zoek naar geluk, want we willen allemaal love, peace en happiness maar geen problemen, want die zorgen minimaal voor een rothumeur.

Geluksgoeroe

En dus, als het je zelf niet lukt om je ego kwijt te raken, je lichamelijk of psychisch beter te voelen, ga je op zoek naar een geluksgoeroe. Die zijn niet moeilijk te vinden, sterker nog, je kunt niet om ze heen als je in de wereld van spiritualiteit duikt. De één heeft nog mooiere verhalen dan de ander en jij mag een keuze maken. Terwijl door de vele bomen het bos niet meer te zien is, wandel jij toch vol goede moed over het spirituele pad.

Balans

Dan kom je uit bij iemand die je vertelt dat je energieën niet in balans zijn en dat een healing zeker kan helpen. Natuurlijk niet in één keer, je moet wel een aantal malen terug komen voordat je helemaal gezuiverd bent. Wat er in ieder geval in balans komt, zijn de financiën van de healer. Jij voelt je een tijdje goed in je vel zitten, maar helaas komt het ego weer binnen, draaien je chakra’s de verkeerde kant op, verlaten je gidsen je en moet jij weer op zoek naar een volgende remedie.

Spiritueel rad

En zo blijf je hangen in het spirituele rad terwijl je jezelf bij lange na nog niet gevonden hebt. En toch ben ik de eerste om toe te geven dat het niet onplezierig is om af en toe een spiritueel bad te nemen. Verwen jezelf vooral hiermee, maar zie het als een dagje sauna. Daar knap je ook even van op, je komt tot ontspanning, alles stroomt weer lekker… en bats, een uurtje erna sta je je in de file te ergeren, word je gestoord van je krijsende kindertjes of heeft je partner zin in ruzie. En verdwenen is het fijne gevoel.

Torenhoge verwachtingen

En nogmaals, ik ben misschien cynisch, maar wil je vooral waarschuwen voor de torenhoge verwachtingen die er vaak zijn bij mensen die denken er zelf niet meer uit te komen en daarom hun heil zoeken in de spiritualiteit. Want wie wil er niet één zijn met alles, de liefde voelen voor jezelf en de wereld on je heen, jezelf beter leren kennen en wat voor droombeelden je nog meer voorgeschoteld krijgt. Maar oké, als je wel op retraite gaat, een healer hebt gevonden of een goeroe aanbidt, geniet er dan van! Zo verzamel je in ieder geval je geluksmomenten, om ze overigens later, weer net zo hard te vergeten. Niet leuk om te horen, maar wel de waarheid.

Alternatieve geneeswijzen

Hoe tegenstrijdig het ook klinkt, in sommige gevallen ben ik voor alternatieve geneeswijzen, omdat ik weet dat bepaalde klachten hier beter worden begrepen en goed behandeld kunnen worden. De oosterse geneeswijzen schijnen ook nog preventief te werken, dus ga ervoor als je huisarts je weer eens aankijkt alsof je een zielige hypochonder bent. Zoek wel naar therapeuten die zelf met beide voeten op de aarde staan en ga de zwevers uit de weg.

Acceptatie

Ben je op zoek naar jezelf of naar geluk, kijk dan naar wat zich in- en om je afspeelt. Nu, op dit moment. Accepteer dat je in het leven geen eeuwigdurende gelukzaligheid zal vinden. Accepteer het leven zoals het je wordt gegeven. Want als je achteraf terug kijkt op moeilijke fasen in je leven, ontdek je dat juist deze problemen je verder hebben geholpen. Aan malende gedachten heb je niets, maar luister je naar je gevoel en naar je lichaam, dan komen er vanzelf antwoorden.